Słodkie tarty

tarta z czereśniami

Ciasta, ciasteczka, torty, tarty… Czytając różne przepisy na słodkie wypieki, aż ma się ochotę upiec samemu jakieś pyszne ciasto. I wbrew pozorom to wcale nie taka trudna sprawa. Wystarczy dobry, sprawdzony przepis, ścisłe stosowanie się do zaleceń, dokładne odmierzenie podanych składników i… po zazwyczaj czterdziestu minutach możemy się cieszyć pięknie wyglądającym i zapewne smacznym ciastem.

Oczywiście dla początkującego cukiernika, zrobienie ozdobnego tortu może okazać się zbyt trudne, dlatego pierwszym ciastem powinno być ciasto półkruche. To ciasto uda się zawsze, a to dlatego, że po pierwsze – nie ma zbyt wielu składników, a po drugie – nawet jeżeli nie bardzo się uda można je przykryć dowolnymi owocami i zalać na przykład tężejącą galaretką. I już będzie pyszny i oryginalny deser. Polecam poszukać ciekawych przepisów na tarty na słodko na: delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/tarty/tarty-slodkie/.

Jednym z prostych a smacznych ciast są tarty na słodko. I właśnie to ciasto nadaje się na rozpoczęcie cukierniczej przygody. Tarta to francuski wynalazek, chociaż w kuchni polskiej istnieje od wieków pod nazwą „ciasto kruche z owocami”. Tarta tym różni się od naszego rodzimego ciasta, że na kruchym, francuskim lub drożdżowym spodzie może mieć nadzienie warzywne, a nie tylko owocowe. Tartę wytrawną podaje się jako przystawkę lub gotowe danie.

Przepisy na tarty są bardzo proste i skromne. Używa się tylko kilku podstawowych składników na ciasto, a na farsz absolutnie dowolne owoce lub warzywa. Jest to tak szybka potrawa, że można ją przyrządzić w trakcie gotowania obiadu i podawać jako deser na gorąco lub po wystudzeniu.  Zaproszeni goście będą oczarowani i na pewno docenią smaczne zakończenie obiadu w postaci pysznego ciasta z owocami.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*