Kokos to nie tylko olej, ale też mąka i cukier

stosując cukier kokosowy dbamy o zdrowie

Wiele osób wie o zbawiennym działaniu oleju kokosowego, ale mało osób słyszało o cukrze i mące kokosowej. Oba te produkty idealnie nadają się dla tych, będących na diecie bezglutenowej i zastąpią w naszej kuchni produkty używane przez nas tradycyjnie.

Mąka kokosowa to wspaniałe źródło błonnika. Możemy ją dodawać do gotujących czy piekących się potraw i w ten sposób zwiększać ilość spożywanego przez nas tak cennego błonnika. Możemy też używać jej do pieczenia – albo mieszać ją z innymi rodzajami mąki, albo piec tylko przy jej użyciu. Z pozoru przypomina mąkę pszenną, jednak podczas pieczenia zachowuje się całkowicie inaczej.

Z tego właśnie powodu jeżeli zamierzamy nią coś upiec, musimy szukać specjalnych przepisów przeznaczonych właśnie dla niej. Charakteryzuje się ona tym, że pochłania wilgoć, dlatego przy pieczeniu należy dodawać do niej dużo wody, a także przechowywać ją w szczelnym pojemniku.

Cukier kokosowy, który jest w Polsce mało znany, w krajach azjatyckich stanowi bardzo popularną substancję słodzącą. Jest świetną alternatywą dla naszego cukru białego. Oprócz tego, że ma niski indeks glikemiczny, posiada w sobie także wiele cennych składników – potas, cynk, żelazo i magnez. Dodatkowo cukier kokosowy ma charakterystyczny smak i zapach przez niektórych bardzo lubiany.

Cukier ten wspaniale nadaje się do rozmaitych wypieków: ciast, tortów i ciasteczek. Co ważne cukier kokosowy jest nierafinowany i nie zawiera w sobie żadnych sztucznych barwników .

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*